Горішньошеровецька громада
Чернівецька область, Чернівецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державна податкова інспеція інформує

Дата: 11.05.2021 15:24
Кількість переглядів: 346

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

        інформує

Запитання від платника: Чи можна надавати бухгалтерські послуги платнику єдиного податку?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до п. п. 291.5.2 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Згідно з підпунктами 1 та 3 п. 1 ст. 1 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» аудит фінансової звітності – аудиторська послуга з перевірки даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності та/або консолідованої фінансової звітності юридичної особи або представництва іноземного суб’єкта господарювання, або іншого суб’єкта, який подає фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність групи, з метою висловлення незалежної думки аудитора про її відповідність в усіх суттєвих аспектах вимогам національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, міжнародних стандартів фінансової звітності або іншим вимогам.

Аудиторська діяльність – незалежна професійна діяльність аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності, зареєстрованих у Реєстрі аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності, з надання аудиторських послуг.

При цьому, ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами та доповненнями визначено, що бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Враховуючи те, що діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, то фізичні особи – підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку.

 

На Буковині зафіксовано зростання надходжень ЄСВ

Як повідомили у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області за чотири місяці 2021 року  надходження єдиного соціального внеску від буковинських платників  склали 1 мільярд 239 мільйон гривень, сплата ЄСВ порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилася на 16,4 відсотки або на 174,7 мільйони.

Як свідчить аналітика, впродовж чотирьох місяців надходження ЄСВ до бюджету від буковинських платників зростали – і це незважаючи на «карантинні» пільги при сплаті ЄСВ для платників єдиного податку першої групи та звільнення від сплати деяких категорій платників. А найбільші відрахування з ЄСВ  страхувальники зробили саме у квітні – понад 352,0 мільйона гривень. Рівень очікуваної суми перевищено на 72,1 млн грн.

Податківці нагадують, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, фактична ставка якого на сьогодні становить 22%, є джерелом пенсійних та інших соціальних виплат.

Мінімальний страховий внесок визначається в розмірі 22% від мінімальної заробітної плати та у 2021 році становить 1320 грн. (6000 грн.*22%).

 

Наймані працівники: За допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору передбачено відповідальність

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують роботодавцям, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена відповідальність.

Зокрема, за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, виплату зарплат «в конверті» підприємство, фізична особа-підприємець, платник єдиного податку на І-ІІІ групі оподаткування отримає попередження, а підприємство/підприємець на ІV групі або загальній системі оподаткування сплатить 10 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2021 року – це 60 тис. грн). За повторне порушення передбачено відповідальність 30 мінімальних заробітних плат (180 тис. грн відповідно).

Звертаємо увагу, укладення трудового договору дає можливість найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме: у разі затримки виплати заробітної плати, відмові в оплаті праці за виконану роботу. Тільки офіційне працевлаштування та отримання легальних доходів гарантує працівникам реалізацію їх прав на пенсійне забезпечення, оплату листів непрацездатності, оплачувані відпустки, отримання допомоги по безробіттю тощо.

Водночас роботодавці зобов’язані надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкової інспекції за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р.№ 413 та має бути надіслане до початку роботи працівника.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

Запитання від платника: Які є пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізичних осіб?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, згідно з п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Підпунктом 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Відповідно до п.п. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування.

Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 п. 266.4 cт. 266 ПКУ для фізичних осіб не застосовуються до: об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ; об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності) (п.п. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 ПКУ).

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь