Горішньошеровецька громада
Чернівецька область, Чернівецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Програма «Організація харчування дітей ЗЗСО та ЗДО  Горішньошеровецької ОТГ на 2021 – 2022 роки»

Дата: 15.06.2021 16:06
Кількість переглядів: 1250

             

                               

                       Додаток

 До рішення ІІ сесії VІІІ скликання

 Горішньошеровецької сільської ради

від 22.12.2020 року № 10-2/2020

 

Програма

«Організація харчування дітей ЗЗСО та ЗДО

 Горішньошеровецької ОТГ

на 2021 – 2022 роки»

 

  1. Проблеми, на розв’язання яких спрямована Програма та обґрунтування необхідності їх розв’язання

Програма  «Організація  харчування  дітей ЗЗСО та ЗДО Горішньошеровецької ОТГ  на  2021-2022  роки»  (далі - Програма) розроблена  відповідно  до  Законів  України  «Про  освіту»,  «Про  загальну середню  освіту»,  «Про  охорону  дитинства», «Про  державну  соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 року № 856 «Про організацію  харчування  окремих  категорій  учнів  у  загальноосвітніх навчальних  закладах»,  наказу  Міністерства  охорони  здоров’я  України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329 «Про затвердження  Порядку  організації  харчування  дітей  у  навчальних та оздоровчих  закладах», зареєстрованого  в  Міністерстві  юстиції  України  15 червня 2005 року за № 661/10941.

Для збереження  здоров’я  дітей,  їх  всебічного розвитку,  навчання  і  виховання, постає питання  створення  умов повноцінного і раціонального харчування, яке є одним  із  основних  факторів  впливу  на здоров’я дітей.

Державою гарантується забезпечення харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових  категорій,  тому  організація  харчування  дітей  у  закладах освіти належить до пріоритетних завдань  Горішньошеровецької ОТГ, як органу місцевого самоврядування.

Першочерговим  завданням  є  створення  єдиної  системи  організації харчування,  яка  дозволить  удосконалити  діючу  систему  організації харчування,  поліпшити  контроль  за  якістю  сировини  й  готової  продукції,  а також  дасть  змогу  впровадити  єдине циклічне  меню  у  закладах освіти   і водночас, забезпечить ефективне і прозоре використання бюджетних коштів.

У разі, якщо вартість закупівлі продуктів харчування не підпадає під сферу застосування  Закону  України  «Про  здійснення  державних  закупівель», закупівлю,  по  можливості,  здійснювати  у інших постачальників,  які здійснюватимуть  постачання  продуктів  харчування  власним  транспортом  безпосередньо  до   закладів освіти  сільської  ради  по  асортименту та в кількості, визначеному виконавчим  комітетом Горішньошеровецької ОТГ  та керівниками закладів освіти.

Розробка  Програми  обумовлена  необхідністю  створення  умов  для організації  повноцінного  і  якісного  харчування  дітей підпорядкованих закладів освіти.

Сьогодні має місце поступове зростання поширеності серед підростаючого покоління захворювань органів травлення, що безпосередньо залежить від якості та організації харчування. Тому постала необхідність сприяння організації повноцінного, безпечного та якісного харчування у  закладах освіти.

Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. Одним з основних завдань сучасної освітньої політики при організації освітнього процесу є збереження здоров’я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління. При цьому важливе значення має організація харчування учнів у закладах освіти, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та вироблення навичок здорового способу життя, формування культури харчування з ранніх дитячих років.

В оперативному управлінні відділу освіти, культури, молоді та спорту перебуває  1 опорна школа, 1 філія опорної школи, 1 загальноосвітня школа, 1 навчально-виховний комплекс та 3 заклади дошкільної освіти. Усі мають власні їдальні та групові кімнати, в яких  створені  відповідні  умови  для  організації харчування дітей  на достатньому рівні. Відповідно до категорій дітей, згідно законодавства, гарячим харчуванням охоплено учнів ЗЗСО та вихованців ДЗО.

Проте при здійсненні систематичного контролю за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить на харчоблоки,  спостерігається  негативна тенденція в організації системи харчування в закладах освіти. У харчовому раціоні дітей в недостатній кількості використовуються м’ясні та кисломолочні продукти, соки, фрукти, що є порушенням норм харчування.

Слід зазначити, що якість організації харчування та обслуговування дітей залежить від загальної організації роботи  їдальні, на що впливає багато факторів: стан матеріально-технічної бази, санітарний стан, використання нових форм обслуговування, тощо.

Отже, разом із зростанням основних кількісних показників в організації якісного і раціонального харчування учнів та вихованців закладів освіти Горішньошеровецької ОТГ, загальний рівень розвитку харчування недостатній з точки зору вимог ринкової економіки і потребує подальшого удосконалення.

Виходячи з вищевикладеного, розроблено Програму організації харчування в закладах освіти  Горішньошеровецької ОТГ  на 2021 - 2022 роки для створення та забезпечення умов для організації повноцінного і якісного харчування вихованців і школярів закладів освіти ОТГ.

 

2. Мета та завдання Програми

2.1. Основна мета Програми - це виконання чинного законодавства України щодо створення умов для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення школярів безкоштовним, раціональним і якісним харчуванням.

2.2. Основними завданнями Програми є створення умов для повноцінного харчування дітей та забезпечення безкоштовним харчуванням наступні категорії здобувачів освіти:

- дітей-сиріт;

- дітей позбавлених батьківського піклування;

- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах (групах);

- учнів 1-11 класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- учнів, батьки яких є учасниками бойових дій в зоні АТО або загинули в зоні АТО;

- дітей, вимушених переселенців;

- дітей, які знаходяться на обліку у лікаря-фтизіатра;

- учнів з багатодітних сімей;

  • часткове фінансування харчування дітей 1-9 і 1-11 класів за кошти місцевого бюджету та батьківську плату;
  • інші категорії дітей, згідно чинного законодавства України.

 2.3. Реалізація Програми дасть змогу:

- створити єдину та якісну систему харчування в підпорядкованих закладах освіти;

- забезпечити харчуванням учнів 1-4 класів, учнів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», дітей учасників АТО;

- створити умови, що сприяють зміцненню здоров`я дітей, їх гармонійному розвитку;

- збільшити кількість вихованців, охоплених гарячим харчуванням;

- поліпшити якість харчування дітей закладів освіти;

- формувати навички правильного та здорового харчування;

- впроваджувати нові технології в організації харчування.

2.4. Доцільність створення даної Програми обумовлена:

- турботою про збереження та поліпшення стану здоров’я дітей;

- необхідністю створення умов для організації повноцінного і якісного харчування, як важливої складової для розвитку дитячого організму;

- створенням та затвердженням єдиного меню для ЗЗСО та ЗДО згідно віку, категорій, пільг, періоду (сезону) харчування і чинного законодавства України на період дії програми;

- створенням єдиної системи організації харчування, яка забезпечить раціональне, ефективне і прозоре використання бюджетних коштів.

 

3. Фінансове та ресурсне забезпечення Програми

Фінансування Програми здійснюється з місцевого бюджету Горішньошеровецької ОТГ  відповідно до кошторису, після затвердження його рішенням сесії сільської  ради в межах бюджетних асигнувань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Кошти місцевого бюджету використовуються для забезпечення організації харчування у закладах освіти Горішньошеровецької ОТГ, а саме: харчування дітей–сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей – інвалідів,  дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», дітей учасників АТО, в обсязі 100% від вартості харчування на день з 01 січня по 31 грудня щорічно.

Для звільнення від оплати за харчування  батьки (особи, які їх заміняють) на ім'я керівника закладу освіти, в якому виховується їх дитина, надають такі документи:

  • Діти-сироти або діти,  позбавлені батьківського піклування: заяву на ім'я керівника закладу освіти та розпорядження районної державної адміністрації про статус дитини.
  • Діти-інваліди: заяву на ім'я керівника закладу освіти, копію посвідчення про статус дитини.
  • Діти із малозабезпечених сімей: заяву батьків на ім'я керівника закладу освіти, довідку про отримання допомоги як малозабезпеченим сім’ям,   видану управлінням праці та соціального захисту населення.
  • Діти  учасників АТО: заяву на ім'я керівника закладу освіти, копію паспорта батька (1,2,11,12 сторінки); копію ідентифікаційного коду батька; довідку про участь в антитерористичній операції, видану та скріплену печаткою уповноважених органів, зокрема Міністерства оборони України (військовими комісаріатами, військовими частинами тощо), Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій тощо або їх територіальними органами, копію свідоцтва про шлюб (при потребі); копію свідоцтва про смерть (для членів сім'ї загиблих, померлих).

 

 

4. Очікувані результати виконання Програми

Завдяки реалізації заходів Програми на 2021-2022 роки прогнозується створення сприятливих умов для вдосконалення системи організації харчування вихованців закладів освіти.

У результаті реалізації комплексу заходів, визначених Програмою, очікується досягнення таких основних кількісних та якісних показників цієї сфери:

- створення умов, що сприяють зміцненню здоров`я дітей, їх гармонійному розвитку;

- забезпечення якісного та збалансованого харчування вихованців;

- організація харчування дітей пільгових категорій (відповідно до чинного законодавства України);

- збільшення кількості вихованців, охоплених гарячим харчуванням;

- формування навичок правильного та здорового харчування підростаючого покоління;

- змінення підходу до організації харчування через створення єдиної гнучкої та якісної системи харчування в ЗЗСО та ЗДО Горішньошеровецької ОТГ;

- раціонального і ефективного використання бюджетних коштів;

- затвердження Програми дасть можливість розробити і затвердити єдине зимово-весняне, літньо-осіннє меню для ЗДО та меню для ЗЗСО на І і ІІ семестр і оздоровчий період на термін дії Програми.

 

 

 

 

5. Джерела фінансування Програми

Фінансування Програми може здійснюватися за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Обсяг фінансування Програми коригується щороку під час складання проектів державного та місцевих бюджетів на відповідний рік у межах видатків, передбачених головним розпорядником бюджетних коштів, відповідальним за виконання завдань і заходів Програм.

 

6. Строки та етапи виконання Програми

Строки виконання – з початку 2021 року до кінця 2022 року. Програма виконується в один етап.

 

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координація за ходом виконання Програми покладається на відділ  освіти,  культури, молоді та спорту, а її фінансування - на  відділ соціально-економічного розвитку та фінансовий відділ Виконкому Горішньошеровецької ОТГ.

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Горішньошеровецької ОТГ  інформує, за потребою, виконавчий комітет Горішньошеровецької ОТГ  про виконання заходів Програми, а відділ соціально-економічного розвитку та фінансовий відділ– за її фінансування та використання коштів на реалізацію Програми.

У разі необхідності внесення змін впродовж терміну дії Програми відповідальний виконавець готує уточнення показників і заходів та вносить їх на розгляд сесії сільської ради.

Основні напрямки та заходи  Програми  можуть коригуватись у період її дії з урахуванням соціально-економічної ситуації та змін у законодавстві України.

Зміни до Програми вносяться у разі потреби та можуть передбачати:

- включення до затвердженої Програми додаткових заходів і завдань;

- уточнення показників, джерел фінансування, переліку виконавців, строків виконання Програми та окремих заходів і завдань;

- виключення із затвердженої  Програми окремих заходів і завдань, щодо яких визнано недоцільним подальше продовження робіт.

Контроль за ходом виконання програми залишається за сільським головою виконавчого комітету Горішньошеровецької ОТГ.

 

        

 

 

Секретар сільської ради                                                С.М.Боднарюк

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь