Горішньошеровецька громада
Чернівецька область, Чернівецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державна податкова інспеція інформує

Дата: 06.08.2021 12:59
Кількість переглядів: 302

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан розповіла про нові вимоги до чеків РРО/ПРРО з 1 серпня 2021р.

Наталія Чернівчан зазначила що з 1 серпня 2021 року набули чинності нові вимоги до форми та змісту розрахункових документів, які формують реєстратори розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Зміни до форми та змісту розрахункових документів (чеків РРО/ПРРО) стосуються обов’язкової наявності в них наступних показників, зокрема - відображення найменування суб’єкта господарювання; зазначення валюти операції; найменування платіжної системи; QR-коду (за наявності).

Відео: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/intervyu-ta-publichni-zayavi/7806.html

 

Відбулась zoom-конференція з обговорення одноразового декларування(податкової амністії)

Сьогодні   для громадськості області відбулась відеоконференція через програму Zoom, в якій взяли участь заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка та начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Сергій Урбанчук.

Посадовці зосередили увагу учасників на роз’ясненні правил застосування норм Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» № 1539-ІХ.

Зокрема, роз’яснили за якими ставками оподатковуватимуться задекларовані активи під час одноразового декларування, які активи можуть бути задекларовані хто зобов’язаний задекларувати, які строки для подання спеціальної декларації.

 Також учасникам онлайн семінару продемонстрували інфографіку з даного питання та поінформували, що вся необхідна інформація  щодо одноразового спеціального декларування оприлюднюватиметься на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області в тематичному банері «Одноразове добровільне декларування» розмішений за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

Після презентації учасники задавали питання, обмінювалися пропозиціями, зауваженнями та були одностайні втому ,що необхідно популяризувати серед буковинців одноразове добровільне декларування фізичними особами належних їм активів з метою легалізації отриманих в минулому доходів.

 

Актуальні відповіді від податківців

До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичній особі для проведення звірки даних по транспортному податку?

Відповідно до п.п. 267.6.10 п. 267.6 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України фізичні особи – платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

б) розміру ставки податку;

в) нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Фізичні особи – нерезиденти у порядку, визначеному п. 267.6 ПКУ, звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

Разом з тим, фізичні особи, які мають кваліфікований електронний підпис, можуть переглянути інформацію щодо складених податкових повідомлень-рішень та нарахованих сум транспортного податку, в приватній частині Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС та обрати меню «ЕК для громадян.

 

Запитання від платника: Чи користуються пільгами щодо сплати земельного податку іноземні громадяни?

Головне управління ДПС у Чернівецькій області повідомляє, що відповідно до п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) від сплати земельного податку звільняються особи з інвалідністю першої і другої групи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» зі змінами та доповненнями, та фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Пунктом 281.2 ст. 281 ПКУ передбачено, що Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст. 281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Статтею 121 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III зі змінами та доповненнями право на безоплатне отримання із земель державної або комунальної власності земельних ділянок, у межах зазначених граничних норм, мають громадяни України.
Іноземні громадяни та особи без громадянства не мають права набувати права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Враховуючи зазначене, іноземні громадяни та особи без громадянства не користуються пільгами щодо сплати земельного податку.

 

Тиждень онлайн запитань до податківців

Головне управління ДПС у Чернівецькій області 9 – 13 серпня 2021 року проведе тиждень онлайн запитань до податківців. Готуйте свої питання - фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області готові на них надати кваліфіковану відповідь.

9 серпня 2021 року надсилайте свої запитання чи телефонуйте «гарячу лінію» з 10 год до 12 год щодо сплати майнових податків.

10 серпня 2021 року надсилайте свої запитання чи телефонуйте «гарячу лінію» з 10 год до 12 год щодо порядку проведення фактичних перевірок та «новацій» у застосуванні РРО.

11 серпня 2021 року надсилайте свої запитання чи телефонуйте «гарячу лінію» з 10 год до 12 год щодо подання звітності в електронному вигляді та застосування електронних сервісів.

12 серпня 2021 року надсилайте свої запитання чи телефонуйте «гарячу лінію» з 10 год до 12 год щодо оскарження рішень податкової служби та погашення податкового боргу та ЄСВ.

13 серпня 2021 року надсилайте свої запитання чи телефонуйте на «гарячу лінію» з 10 год до 12 год щодо одноразового добровільного декларування.

Запитання та обговорення в коментарях до цієї публікації у мережі Фейсбук https://www.facebook.com/tax.chernivtsi/  або за телефоном 0372 (54-55-76).

Запрошуємо буковинців приєднатись до діалогу.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь