Горішньошеровецька громада
Чернівецька область, Чернівецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державна податкова інспеція інформує

Дата: 19.08.2021 14:40
Кількість переглядів: 261

Оподаткування нерухомості: фізична особа придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця – чи нараховується податок

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Норми встановлені п. п. 266.3.2 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України.

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності (п. п. 266.8.1   п. 266.8 ст. 266 ПКУ).

Статтею 655 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV. визначено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Договір купівлі-продажу, зокрема житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі (ст. 657 ЦКУ).

Отже, якщо фізична особа придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця, то за наявності документального підтвердження, що засвідчує перехід прав власності від продавця до покупця (договір купівлі-продажу тощо), податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за такий об’єкт контролюючими органами не нараховується.

 

Землевласники та землекористувачі Буковини сплатили до бюджетів громад понад 227,6 млн грн плати за землю

Протягом січня-липня цього року до місцевих бюджетів Буковини надійшло понад 227,6 млн грн плати за землю. Дана сума на 40,1 млн грн перевищує минулорічні показники – інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

У відомстві відзначають, з початку року юридичні особи спрямували до місцевих бюджетів майже 165,6 млн гривень, а фізичні особи – понад 62 млн грн плати за землю.

Та нагадують, платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток, паїв та землекористувачі.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму земельного податку та до 20 лютого подають податкову декларацію на поточний рік до відповідного контролюючого органу. Податкове зобов’язання визначене в такій декларації сплачується рівними частинами за місцезнаходженням земельної ділянки щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця.

Нарахування фізичним особам сум земельного податку та орендної плати проводиться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки. Податкові органи  надсилають (вручають) платнику за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення, в якому визначено суму земельного податку (орендної плати), яка підлягає сплаті до бюджету.  Фізичні особи мають сплатити земельний податок впродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.  Останній термін сплати земельного податку громадянами – 30 серпня 2021 року.

 

До уваги платників: брошури та інформаційні пам'ятки

Фахівці сектору інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Чернівецькій області враховуючи актуальність питань які надходять від платників податків, на постійній основі розробляють інформативні матеріали для підвищення рівня обізнаності в податковому законодавстві.

Відтак для фахівці підготували пам'ятки щодо електронних сервісів, які розміщені на офіційному порталі Головного управління ДПС у Чернівецькій області у розділі «Брошури та листівки»:

Електронні сервіси: раніше подану звітність можна переглянути в «Електронному кабінеті» https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/491781.html

Електронні сервіси: Нюанси користування Е-сервісами податкової служби https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/491765.html

Податківці інформують про сучасні електронні сервіси https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/491776.html


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь