Горішньошеровецька громада
Чернівецька область, Чернівецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

11 кроків земельних трогів

Дата: 01.02.2022 11:47
Кількість переглядів: 335

11 кроків земельних торгів

#думка експерта#ринок землі#юридичний аналіз

12.01.2022

Питання від Тиврівської територіальної громади: які дії необхідно вчиняти місцевій раді для проведення земельних аукціонів після розробки відповідної документації та її затвердження?

 


Відповідає Тетяна Медвецька, радник виконавчого директора АМУ, експерт з питань земельних відносин та комунального майна


КРОК 1. Укладення відповідного договору між організатором (орган місцевого самоврядування чи його виконавчий орган) та оператором елект­ронного майданчика.


КРОК 2. Підготовка організатором лота до земельних торгів:

• розробка проєкту землеустрою, реєстрація земельної ділянки в базі Державного земельного кадастру;

• реєстрація прав у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі – Держреєстр прав);

• отримання витягу про нормативну грошову оцінку земельної ділянки (при продажу прав оренди/користування);

• розробка звіту про експертну грошову оцінку.

Фінансування заходів із підготовки лота до земельного аукціону здійснюється коштом організатора. Один лот – це одна земельна ділянка (або права на неї) площею до 20 га (для земель державної або комунальної власності).


КРОК 3. Прийняття організатором рішення про проведення земельного аукціону щодо земельних ділянок комунальної власності або прав на них (із визначенням переліку таких земельних ділянок, їхніх кадастрових номерів, площ, стартової ціни лота, складанням проєкту договору купівлі-продажу, оренди, емфітевзису або суперфіцію тощо).

До завершення аукціону виставлені на нього лоти не можуть відчужуватися, передаватися в заставу, надаватися в користування.


КРОК 4. Публікація організатором аукціону через особистий кабінет в електронній торговій системі оголошення про проведення земельного аукціону, до якого додаються документи та матеріали на лот (документація із землеустрою, експертна грошова оцінка та ін.), та за бажанням – він може опублікувати цю інформацію в електронних або друкованих ЗМІ.

При цьому аукціон проводиться не раніше 30 та не пізніше 45 днів із дня оприлюднення оголошення.


КРОК 5. Подання через особистий електрон­ний кабінет особами, які бажають взяти участь в аукціоні, заяви про участь, документів, що підтверджують сплату гарантійного й реєстраційного внесків, та інших необхідних документів. Заява та копії документів посвідчуються КЕП. Якщо на земельних торгах відбувається продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення (прав на неї), тоді учаснику необхідно підтвердити відповідність вимогам, встановленим статтею 130 Земельного кодексу України.


КРОК 6. Оператор електронного майданчика повідомляє особу, яка бажає взяти участь у земельному аукціоні, про зарахування на банківські рахунки гарантійного і реєстраційного внесків та підтверджує отримання такою особою статусу учасника.


КРОК 7. Проведення земельного аукціону в електронній системі торгів у режимі реального часу в мережі Інтернет. Мінімальний крок торгів для учасників встановлюється на рівні 1% стартової ціни за лот.

Аукціон проводиться за наявності не менше двох зареєстрованих учасників, окрім випадків визнання його таким, що не відбувся, за наявності лише одного учасника та сплати ним мінімальної ціни за лот.


КРОК 8. Завершення земельного аукціону та формування протоколу про його результати та проєкту договору за результатами проведення земельного аукціону (крім договору купівлі-продажу земельної ділянки).


КРОК 9. Підписання переможцем земельного аукціону протоколу про результати земельних торгів та договору за результатами його проведення (крім договору купівлі-продажу земельної ділянки) протягом 3-х робочих днів з дня, наступного за днем його формування електронною торговою системою.

Організатор земельних торгів підписує протокол про результати земельних торгів протягом 6-ти робочих днів з дня, наступного за днем його формування електронною торговою системою.

Слід зауважити, що на вимогу переможця аукціону протокол про його результати та/або договір за результатами його проведення, укладені шляхом накладення КЕП організатором та переможцем торгів, можуть бути підписані також у паперовій формі.


КРОК 10. Укладення між організатором і переможцем земельного аукціону договору купівлі-продажу земельної ділянки, прав емфітевзису, суперфіцію, договорів оренди землі, емфітевзису, суперфіцію та реєстрація права власності (користування) в Держреєстрі прав.

Договір за результатами проведення земельного аукціону укладається між організатором та переможцем протягом 20 робочих днів із дня, наступного за днем формування протоколу про результати земельного аукціону.


КРОК 11. Оприлюднення організатором в електронній торговій системі підписаного протоколу про результати земельного аукціону, договору купівлі-продажу земельної ділянки або прав на неї та відомостей про сплату переможцем торгів належної суми за придбаний лот і суми витрат на підготовку лота до продажу.

Оператором електронного майданчика може бути юридична особа, що має право використовувати електронний майданчик та діє відповідно до договору, укладеного з Адміністратором електронної торгової системи (ст.1 Закону України від 18.01.2018 р. №2269-VIII «Про приватизацію державного і комунального майна», далі – Закон № 2269).

Електронний майданчик – апаратно-програмний комплекс, який функціонує в Інтернеті, підключений до центральної бази даних і забезпечує можливість користування сервісами елект­ронної торгової системи з автоматичним обміном інформацією щодо процесу проведення аукціонів в електронній формі (ст.1 Закону № 2269).

Адміністратором електронної торгової системи є державне підприємство «Прозорро.Продажі», яке належить до сфери управління Міністерства економіки України. 

Автор: Тетяна Медвецька


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь