Горішньошеровецька громада
Чернівецька область, Чернівецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРАВОВІ ПИТАННЯ

Дата: 02.02.2022 17:55
Кількість переглядів: 235

 

Соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям: порядок призначення, строки виплат та необхідні документи

  Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям призначається і виплачується у грошовій формі. Право на отримання такої допомоги мають малозабезпечені сім’ї, які постійно проживають на території України та мають середньомісячний сукупний дохід нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Малозабезпечена сім’я – це сім’я, яка з поважних причини або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Право сім’ї на отримання державної соціальної допомоги залежить не лише від доходів, але і від майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.

Прожитковим мінімумом для сім’ї вважається визначена для кожної сім’ї, залежно від її складу, сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум».

Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється підрозділами з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї.

Зокрема, уповноважений представник сім’ї попередньо повинен подати заяву про надання державної соціальної допомоги. У заяві обов’язково дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно, яка необхідна для призначення і виплати такої допомоги.

Заяву з необхідними документами для призначення соціальної допомоги у сільській місцевості приймають виконавчі органи сільських і селищних рад. Після цього, здійснюють передачу таких заяв відповідним органам соціального захисту населення.

Варто зауважити, що, відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», до заяви про надання допомоги додаються наступні документи:

  • документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;

  • довідка про склад сім’ї;

  • декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);

  • довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).

  • довідка встановленої форми про безпосередню участь особи в антитерористичній операції (якщо є така особа в складі членів родини);

  • банківський рахунок.

У декларацію не включається:

  • державна соціальна допомога, призначена відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

  • нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги;

  • сплачені членами сім’ї аліменти.

Допомога також може бути призначена і виплачена за місцем фактичного проживання уповноваженого представника сім’ї за умови подання довідок про склад сім’ї і про неотримання такої допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Звертаємо увагу на те, що рішення про призначення соціальної допомоги або про відмову в її наданні приймається органом соціального захисту населення протягом десяти календарних днів. У разі прийняття рішення про відмову в наданні соціальної допомоги, орган соціального захисту населення письмово повідомляє про це уповноваженого представника сім’ї із зазначенням підстав відмови та порядку оскарження рішення.

   Строки призначення державної соціальної допомоги.

Допомога малозабезпеченим сім’ям виплачується щомісяця та призначається на півроку. Через шість місяців сім’я знову повинна підтвердити своє право на виплати.

У разі призначення соціальної допомоги на наступний строк, уповноважений представник сім’ї подає заяву і декларацію про доходи та майно. Довідка про склад сім’ї поновлюється лише у разі змін у складі сім’ї, а також у разі, коли між поданням заяви на призначення соціальної допомоги на наступний строк та припиненням виплат раніше призначеної соціальної допомоги минулого більше календарного місяця.

Випадкиколи допомога не призначається

У наданні державної соціальної допомогиможе бути відмовлено, а виплата призначеної допомоги може бути припинена у випадках коли:

  • працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не навчаються у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги;

  • під час обстеження матеріально-побутових умов сім’ї з’ясовано, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно;

  • особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, протягом 12 місяців перед зверненням за наданням соціальної допомоги здійснили покупку земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо, на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї; Рішення про призначення державної соціальної допомоги у таких випадках приймається органами соціального захисту населення на підставі обов’язкового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яка звернулася за призначенням такої допомоги;

  • у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

  •  

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

 Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави. Тому завжди будемо раді відповісти на Ваші запитання .

 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро zastavnivske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь