Горішньошеровецька громада
Чернівецька область, Чернівецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРАВОВІ ПИТАННЯ

Дата: 19.12.2022 11:16
Кількість переглядів: 147

Обмежувальний припис - дієвий важіль допомоги потерпілим від домашнього насильства

Алгоритм дій для потерпілих від домашнього насильства не може буди однаковим для всіх випадків. Знання своїх прав та, зокрема, права на захист, обізнаність у способах захисту, передбачених законодавством - ось те, що може допомогти потерпілим від домашнього насильства розірвати страшне коло болю, зневаги та наруги. Адже притягнення кривдника до відповідальності - це демонстрація йому своєї сили і сили закону. Це важливо робити для того, щоб кривдник не лишався непокараним. Бо безкарність породжує наступні злочини. Про те, як саме діє обмежувальний припис та як діяти постраждалим, аби він вступив у дію, розповідається у вказаній статті

Історії багатьох клієнтів та клієнток місцевих центрів й бюро системи безоплатної правової допомоги щоразу підтверджуютьборотись з кривдниками потрібно у правовий спосіб. Для цього перший крокофіційне звернення до поліції за телефоном 102, а потім - написання заяви про завдання системних насильницьких дійїх описом) з боку члена родини, нареченого, колишнього члена родини, людини, з якою ведеться спільне господарство. При цьому робити це потрібно щоразу, наголошуючи на системності та повторюваності дій кривдника (психологічне, фізичне, економічне, сексуальне насильство).

Поліція після оцінки ризиків та за заявою потерпілої/ого складатиме адміністративний протокол за ст.173-2 КУпАП та виноситиме терміновий заборонний припис строком до 10 діб. На цей час кривднику буде заборонено наближатись, спілкуватись, телефонувати з тими, кому він завдав шкоди. За результатами розгляду в суді адмінпротоколу послідує штраф або громадські роботи. У разі порушення припису за заявою потерпілої особи до поліції має виноситись наступний адмінпротокол.

Якщо людині завдано суттєві фізичні ушкодження - відкривається кримінальна справа:

за статтею 125 - легкі тілесні ушкодження (карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року);

за статтею 121 - тяжкі тілесні ушкодження (карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років).

Також за домашнє насильство кримінальну відповідальність передбачає Ст.126-1 Кримінального кодексу України. За нею кривдники караються громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. Справу за цією статтею відкривають тоді, коли кривдника вже два та більше разів притягували до адміністративної відповідальності. Тобто, потерпіла особа має щоразу викликати поліцію, писати заяву, проходити через суд, щоб довести системність дій кривдника. Цей шлях настільки довгий, що багато потерпілих опускають руки. Разом з тим - це шлях попередження. Кривдник буде знати з першого разу, що потерпіла особа мовчати не буде.

Отже, фіксувати випадки домашнього насильства необхідно, а це в першу чергу і є написання заяви до поліції і доведення справи до суду з притягненням до адміністративної відповідальності.

Після того, як була написана заява до поліції про домашнє насильство, складався терміновий припис, протокол, потерпіла людина може звертатись до суду й щодо винесення обмежувального припису. Це дозволить убезпечитись від кривдника на термін до півроку.

Суди під час вирішення заяви про видачу обмежувального припису мають надавати оцінку всім обставинам та доказам у справі, вирішувати питання про дотримання прав та інтересів дітей і батьків, а також забезпечити недопущення необґрунтованого обмеження прав у разі безпідставності та недоведеності вимог заяви. Під час вирішення питання про наявність підстав для видачі обмежувального припису суди мають встановлювати, яким формам домашнього насильства піддавався заявник, та оцінювати ризики продовження у майбутньому домашнього насильства у будь-якому його прояві

Окрім того, відповідно до ст.53 ратифікованої Україною у 2022 році Стамбульської конвенції обмежувальні приписи мають бути:

доступними для невідкладного захисту та без покладення неналежного фінансового або адміністративного тягаря на жертву (судовий збір не стягується);

виданими на певний період або до їхньої зміни чи зняття (видається на термін до півроку, може бути продовжений);

у разі необхідності виданими на основі ex parte, що має негайну дію (і суд, і поліція мають реагувати невідкладно, не затягуючи справи);

доступними незалежно від іншого правового провадження або на додаток до нього;

дозволеними бути представленими в подальшому правовому провадженні.

Судова тяганина? Судовий збір? Де шукати і як платити адвокатові? Логічні запитання від потерпілих від домашнього насильства. Важливий етапзвернення до найближчого бюро безоплатної правової допомоги. Його місце розташування можна дізнатись за телефоном контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103. Безоплатна правова допомога - державна гарантія, завдяки якій потерпілим від домашнього насильства призначається адвокат, гарантований державою - безоплатно. Адвокат допоможе зібрати докази, складе позов, буде представляти інтереси в суді. Це - важлива підтримка у скрутні часи. Окрім того, у справах щодо винесення обмежувального припису судовий збір не стягується. Суд має розглядати таку справу упродовж 72 годин.

Вчасно надана безоплатна правова допомога допоможе потерпілим убезпечитись, розірвати шлюб, подати заяву на стягнення аліментів, притягти до кримінальної відповідальності у разі, якщо мало місце три притягнення до адміністративної відповідальності. Саме тому важливо фіксувати кожен випадок насильства або порушення термінового заборонного припису черговим зверненням до поліції.

Після того, як буде винесено обмежувальний припис, потерпіла особа має пам'ятати: за порушення обмежувального припису для кривдника наступає вже кримінальна відповідальність. Але для цього потрібно фіксувати порушення. Як? Свідки, фото-, відео-, скріни і обов'язково - виклик поліції, написання чергової заяви, в тому числі - про порушення обмежувального припису.

Тож, притягнути кривдника, який вчиняє домашнє насильство, до кримінальної відповідальності можна не тільки за статтею 126 – 1 Кримінального кодексу України, а й за статтею 390-1 – у разі порушення обмежувального припису. Тож за порушення обмежувального припису кривдник може бути покараний арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

Таким чином, обмежувальний припис, у разі його порушення, суттєво пришвидшує процедуру притягнення кривдника до кримінальної відповідальності. При цьому звернутись за обмежувальним приписом до суду потерпіла особа може вже після першого випадку насильства. І це варто робити!

Якщо виникають запитання, звертайтесь до контакт-центру безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Ставте запитання юристам тут:

https://linktr.ee/legalaid.gov.ua ,

або тут: @LegalAidUkraineBot

В Україні також працюють гарячі лінії для психологічної та соціальної допомоги потерпілим від насильства: 1547, 116-123, 0-800-500-335.

Нормативи:

ККУ

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

ЗУ Про запобігання і протидію домашньому насильству

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-19#Text

КУПАП

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь