КОРИСНА ПОРАДА
Замість спалювання сухої трави, компостуйте!
Щоосені у селах і містах знову з’являється дим від багать на городах та подвір’ях. Багато хто вважає, що спалити листя чи суху траву – це швидко й зручно. Насправді ж така звичка шкодить довкіллю, здоров’ю і навіть може призвести до пожеж. Головне управління Держпродспоживслужби закликає буковинців берегти довкілля і власне здоров’я. Адже під час спалювання дим містить окиси азоту, чадний газ, важкі метали та інші небезпечні канцерогенні сполуки, спалювання зелених решток також несе чималу шкоду довкіллю. Від паління сухостою руйнується ґрунтовий покрив і вся його мікрофлора, знищуються насіння і коріння рослин. Після такого підпалу для відновлення ґрунту, життя рослин і комах потрібно 5-6 років. А ще спалювання сухої трави та листя збільшує промерзання ґрунту у 2-4 рази.
То що ж робити з опалим листям? Найпоширеніша альтернатива - компостувати! Компостування – це процес перетворення органічних відходів на цінне природне добриво, або компост.
Компост - це природне добриво, яке утворюється внаслідок біологічного розкладу органічних залишків, збагачує землю азотом, фосфором, калієм та іншими мікроелементами. Компост також є ефективним способом утилізації органічних відходів, зменшуючи забруднення довкілля. При цьому компост не шкодить навколишньому середовищу, як хімічні аналоги, і його створення не вимагає витрат - лише трохи часу та уваги.
Листя, залишки рослинності та суху траву легко перетворити на корисний ресурс. Для компостування можна придбати спеціальний контейнер або зробити з дощок. Розташувати його в добре провітрюваному місці й подалі від сонячних променів. Інший спосіб — просто викопати яму та складати в неї листя та інші компоненти, помірно зволожуючи. Така яма має бути розташована на відстані не менше 30 метрів від джерела питної води.
Основним елементом компосту є трава, допоміжними — листя, коріння рослин, кора. Для прискорення процесу компостування подрібніть усі компоненти. Якщо періодично додавати свіжий ґрунт або спеціальні домішки, то підвищуватиметься швидкість компостування. Також важливо періодично перемішувати компост і слідкувати, щоб він не був перезволожений. Тому протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Правильно приготований компост не буде мати неприємний запах. Він перетвориться на якісне природне добриво та порадує вас гарним урожаєм!
Закликаємо громадян організувати компостування на своїх присадибних, дачних і садових ділянках та, як результат, отримувати органічне добриво для використання в городництві і садівництві! Менше сміття – більше добрив.
Державний фітосанітарний інспектор ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Інна Боднар
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)
